Usrati Jannati

Usrati Jannati

Usrati Fi Misr

Usrati Fi Misr

Keluarga Di Johor

Keluarga Di Johor

Keluarga Di Kelantan

Keluarga Di Kelantan

"Jadi mukaddimah, tapi tak menjadi..." :D

Monday, April 5, 2010


Membeli dan membantu!
Jom kuatkan Kewangan Tanta dengan membeli majalah Suara Kampus Gabungan Tanta dan Wilayah Persekutuan!

Kalam ini sepatutnya saya muatkan di dalam Suara Kampus Gabungan Tanta bersama Wilayah Persekutuan yang baru masuk ke pasaran pada Eminent 10 baru-baru ini. Sepatutnya ia telah terbit sebelum peperiksaan fasa kedua tahun lepas namun disebabkan masalah teknikal(Kesian ammu Zaki, asyik-asyik masalah 'teknikal' :d)dan beberapa masalah yang lain maka, ia terlewat dan tertangguh begitu sekali. Walaubagaimanapun, Syukur alhamdulillah kerana ia dapat juga diterbitkan. Hakikatnya kandungan kalam saya itu telah pun khilaf sedikit dengan apa yang berlaku di akhir proses penerbitan Suara Kampus tersebut. Ini kerana di peringkat akhir perbincangan antara dua pihak penaja telah memutuskan perbelanjaan cetakan akan ditanggung sepenuhnya oleh pihak Tanta. Namun, pihak Wilayah tetap bersetuju untuk tidak mengambil kembali artikel yang disediakan oleh ahli mereka. Walhal jika mereka berbuat demikian, pastinya akan tambah memudahkan lagi kerja mereka khasnya dalam projek gabungan mereka yang baru bersama dengan Iskandariah pada akhir tahun 2009. Terima kasih Wilayah!

Kalam ini juga sebenarnya telah pun lama siap dan ia sepatutnya sampai kepada pihak perekabentuk bersama-sama semua bahan yang lain. Namun disebabkan kesibukan menyiapkan diri serta barang-barang untuk pulang bercuti ke Malaysia Jun tahun lepas, saya jadi terlepas pandang akan bahan yang ini.

Selain dari kalam tamhid ini, banyak lagi perkara yang boleh diperbaiki dan dihalusi bersama terhadap suara kampus gabungan yang telah diterbitkan. Dalam masa yang sama, kebaikan dan faedahnya juga tetap ada. Harapan saya, ia dapat diteruskan dengan kerjasama dan perhatian yang lebih serious dari semua pihak. Dan jika ada teguran atau kritikan membina yang ingin disampaikan, janganlah ia disimpan di dalam hati. Pun begitu, biarlah ia disampaikan dengan adab dan budi bahasa bererti .

Akhirnya Semoga usaha seumpama ini, setidaknya mampu menjadi kerikil kepada bukit usaha dalam menjayakan gagasan perajurit tegar di medan penulisan dan sastera dakwah!

مقدمة للمجلة الجمعية الطلبة الماليزية

الحمدلله رب العالمين والصلاة والسلام على جميع الأنبياء والمرسلين وعلى من اقتدى بسننهم إلى يوم الدين
وبعد،

فإن ابتداء خطوة الإنسان صعب، ولكن استمرارها أصعب. فلكل مرحلة لها فلسفة غالية وحكمة بالغة. فليس بعيب إذا وقعنا مرة أو مرتين أو أكثر مادمنا نصر فى القيام ونكمل السير. ولكن العيب إذا فشلنا عن مقاومة الفشل والوقوع. وبدلا من ذلك نعيب أنفسنا بإتيان ألف أقاويل وتعليلات. ألم نسمع هداية النبوية حين قال صلى الله عليه وسلم (( إن الله يحب أحدكم إذا عمل عملا أن يتقنه ))
وهكذا نحن فى مجال الطبع والنشر. فإن ابتدأ نشر مجلة من جديدة أمر صعب. ولكن اسمترارها أصعب. فبعدما طبعت مجلة ‘سكتى’ الخامسة وبيان أن نسبة بيعتها ليست جيدة فقدت الهيئة الطلبة الماليزية بطنطا القدرة على استمرار عملية الطبع المجلة السادسة. فبعدما نسعى كل مانستطيع فعله لإصلاح الأمر نتوكل الأمر إلى الله الرحمن الرحيم. فعندئذ فتح باب العطأ الإلهى ويجيب المولى تبارك وتعالى فيحرك قلوب الهيئة الطبع والنشر من ولاية كوالا لمبور ليمد أيديهم على الهيئة الطلبة المالزية بطنطا وذلك فى دعوة إلى مهمة المشتركة لإظهار المجلة التى بين أيديكم، فالحمدلله على هذا الرزق الذى أوتى من حيث لانحتسب.
ومن هذه القصة القصيرة نستطيع أن نستنبط منها بأن المشوار ألف كيلومتر يبدأ من خطوة واحدة، وندرك أن كل سير المسلوك ما هى إلا حكم ووسائل لكى نتعلم منها. وفى النهاية نفهم أن هذا كله ليس إلا الطريق الموصل إلى خالق الكون. وما علينا إلا أن نحاسب أنفسنا ونحسن إيماننا وأخلاقنا وشكرنا وكل شئ أخذنا من نعم الله.

اللهم اجعل هذه الأعمال خالصا لوجهك الكريم وثقيل الميزان العدل الحكيم الرحيم, اللهم آمين!

أخوكم،
أبو عائشة، سبر باي
والسلام عليكم ورحمة الله تعالى وبركاته2 comments:

Faridrashidi said...

Oh, patutlah tak dak dalam majalah.. :)

Takpa, kita cuba len kali na ust hisyam.

P/S: Ana tunggu buku enta sendiri pula ni, bila nak keluaq? hehe.

Tuesday, April 13, 2010
HisYamZahRa' said...

Us. farid ni suka bergurau. huhu:) Ana tunggu travelog ibnurashidi keluar dulu. Banyak cerita menarik dalam tu katanya.:D

Chayyok, gambatee!

Wednesday, April 14, 2010